Serwis poświęcony przyrodzie województwa podkarpackiego

Aktualności

Na grzyby z poszanowaniem przyrody

27-09-2018

Jesień to dla wielu wyczekiwany czas grzybobrania.  Oznacza to zwiększoną liczbę gości w lasach i duże obciążenie dla przyrody. Dlatego przypominamy o najważniejszych zasadach, których należy przestrzegać, by nasz czas spędzony w lesie był bezpieczny i nie szkodził przyrodzie.


Zanim wyruszymy do lasu należy upewnić się, czy teren który chcemy odwiedzić nie jest objęty ochroną w formie rezerwatu przyrody lub parku narodowego. Zbieranie grzybów i runa leśnego jest na tych obszarach zabronione, a na ich terenie możemy poruszać się jedynie po wyznaczonych szlakach.
Warto również przez wyprawą do lasu poznać gatunki grzybów, które w nim występują – niektóre z nich mogą być objęte ochroną gatunkową, a wtedy ich zbieranie jest zabronione. Informacje na temat gatunków występujących na danym terenie można znaleźć na przykład na stronach internetowych poszczególnych nadleśnictw. Według prawa, chronionych grzybów nie wolno zrywać, niszczyć i uszkadzać. Nie wolno też niszczyć ich siedlisk i ostoi, a także dokonywać w nich zmian stosunków wodnych, stosować środków chemicznych oraz niszczyć ściółki leśnej i gleby.
Niektóre części lasu objęte są stałym zakazem wstępu. Dotyczy to np. upraw leśnych do 4 metrów wysokości, drzewostanów nasiennych, powierzchni doświadczalnych, ostoi zwierzyny, źródlisk rzek i potoków oraz obszarów zagrożonych erozją. Dodatkowo na terenie poszczególnych nadleśnictw, szczególnie w okresie suszy, mogą być wprowadzone okresowe zakazy wstępu do lasu.
W lesie nie lekceważmy umieszczonych tam znaków, szczególnie zakazów wstępu - tereny wojskowe. Wkroczenie na teren poligonu wojskowego jest niebezpieczne dla życia i dodatkowo może skończyć się karą pieniężną.

Najważniejsze zasady bezpiecznego grzybobrania to m.in.:

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne. Jeśli nie masz pewności czy dany grzyb jest jadalny, nie ma sensu sprawdzać jak smakuje na surowo - wbrew obiegowej opinii trujący grzyb wcale nie musi być gorzki, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak.
  • Grzyby zbieraj tak, aby nie uszkodzić znajdującej się w podłożu grzybni. Owocniki o pełnym i twardym trzonie delikatnie wykręcaj, a te z miękkim, gąbczastym i puszystym trzonem odcinaj przy samej ziemi.
  • Miejsce po zerwanym grzybie najlepiej przykryć mchem lub ściółką leśną, aby odsłonięta grzybnia nie wysychała.
  • Nie zbieraj grzybów starych, zwiędniętych. Z nich wysypią się zarodniki z których powstanie nowa grzybnia. Poza tym nawet wśród gatunków jadalnych z czasem mogą pojawić się toksyny powodujące nieprzydatność do spożycia.
  • Nie zbieraj grzybów zbyt młodych, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone i istnieje możliwość pomylenia ich z gatunkami trującymi.
  • Grzyby pobierają z podłoża występujące tam zanieczyszczenia, dlatego staraj się unikać zbioru w miejscach silnie zanieczyszczonych, w sąsiedztwie zakładów przemysłowych czy przy poboczach dróg.
  • Zebrane grzyby najlepiej wkładaj do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych toreb czy wiader, ponieważ bez dostępu powietrza mogą się w nich wytworzyć szkodliwe dla zdrowia toksyny.
  • Nie niszcz niejadalnych oraz trujących gatunków – nawet one mogą być pokarmem dla niektórych zwierząt i są piękną ozdobą lasów.

 

I przede wszystkim nie zaśmiecajmy lasów - śmieci należy wrzucać do koszy na parkingach leśnych lub zabrać je ze sobą.

 

Żródło: RDOŚ w Reszowie

Fot. M.Pociask, M.Sebastianka
 

wstecz

Strona internetowa opracowana w ramach projektu "Zielone Podkarpacie", dzięki wsparciu udzielonemu przez Islandię, Liechtenstein, i Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków MF EOG oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego, a także ze środków budżetu RP w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Strona została rozbudowana w ramach projektu "Tropem karpackich żubrów" współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013.

Strona została rozbudowana w ramach projektu "Zielone Podkarpacie - popularyzacja różnorodności biologicznej w wymiarze ekosystemowym" który korzysta z dofinansowania w kwocie 896 496 zł pochodzącego z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG.

Strona została rozbudowana w ramach projektu "Ochrona ostoi karpackiej fauny puszczańskiej - korytarze migracyjne" realizowanego przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE.

Copyrights 2015. Zielonepodkarpacie.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. projekt i realizacja: ideo